Щоденники Тараса Прокрутка зображення заголовка

“Вибір палатки”, або “Не все так просто в нашому королівстві”

Виявляється, не так легко потратити гроші, як їх заробити. З розумом.

Із наближенням довгожданої дати початку відпустки все нагальнішим стає питання купівлі нової палатки, яка могла б стати надійним помешканням вдалині від цивілізованого світу. Я здогадувався, що це буде не просто, але такого не міг уявити в найстрашнішому кошмарі.

Те, що знаходиться на українському ринку можна умовно поділити на такі категорії:

  • нижчий сорт: вартує до 1000 грн. Такі речі, зазвичай, китайського походження, можна купувати лише для кемпінгу, поїздок на автомобілі, чи відпочинку на дачі;
  • перший сорт: 1000-2000 грн. За моїми спостереженнями, найбільш розповсюджений і затребуваний серед тих, хто більш-менш часто ходить в гори. Ледь не у кожній темі на форумі, де хтось просить допомогти підібрати палатку вимогою є вартість до 2000 грн, це такий собі психологічний бар’єр. У цій категорії вже є із чого обирати – тут вам і ультра-легкі і ультра-екстремальні… Але – о диво! – чомусь тільки виробників із східної Європи. Не хочу сказати, що вони погані, є навіть дуже хороші рішення за свою ціну. Але тут немає жодного іменитого бренду, якому можна було б сліпо довіритися;
  • вищий сорт: 3000-5000 грн. Ось де починається свято! Зустрічайте: The North Face, Black Diamond, Vaude і компанія. Що ж, за такі гроші можна взяти справді ту річ, про яку ніколи не пошкодуєш. Але на покупку, вартість якої перевищує зарплату середньостатистичного українця зважиться далеко не кожен.
  • сорт “екстра”: більше 5000 грн. Як і в макаронах (сподіваюся), тут зібрано все найкраще, що можна було придумати і виготовити. Але це вже для професіоналів. Новачкам чи недосвідченим тут просто нічого робити, так само, як і звичайним водіям кататися на болідах Формули-1.

Не помітили нічого дивного?.. А якщо уважніше придивитися?..

Ой! Що це?! А куди ж подівся проміжок між 2000 і 3000 грн?! – Саме такою була і моя реакція після вивчення ринку. Не вірячи своїм очам, я переглядав каталоги ще і ще, але так нічого путнього і не знайшов. Все, що пропонують українські магазини за таку ціну – це або “переростки” першого сорту, які, на мою думку, з тих чи інших причин, таких грошей не коштують, або одномісні палатки вищого сорту, але я шукав зовсім не це.

Ще більше оливи у вогонь мого здивування підливав той факт, що саме на суму в 3000 грн я розраховував із самого початку пошуків. А тому, вирішив віднайти справедливість і омріяну палатку класом вище першого, але вартістю нижче 3000 грн. Саме про ці пошуки і піде мова далі.

Те, що це можливо я не ставлю під сумнів. Адже, за цю суму той же Marmot можна замовити із США з доставкою, і навіть після цього на здачу можна буде точно купити ще пару X-Socks-ів.

Може хтось завдасться питанням: “якщо все так добре поза нашими краями, то чому б не замовити товар з-за кордону?”. Для мене цей варіант неприйнятний із однієї причини – купуючи річ, від якої, можливо, колись залежатиме моє життя я покладаюся тільки на свої п’ять почуттів, а не на красиві картинки на сайтах. Тому, не “помацавши” намета вживу я не буду готовий до покупки.

Після довгих пошуків, порівнянь і аналізування ситуації, виявилося, що із справді європейських брендів в нас за вказані гроші можна купити тільки вироби від Ferrino. Вартість декількох моделей із лінійки “4 сезони”, які влаштовували мене за характеристиками, на момент написання цієї замітки якраз становила близько 3000 грн.

Отож, із виробником визначилися, тепер залишилося обрати із трьох моделей: MAKALU 2SYNCRO 2 (2009)PUMORI 2. Усі три знаходяться в одній лінійці та мають приблизно однакові розміри. Вимушений вам зізнатися, самостійно це питання мені не вдалося вирішити – лише після тривалої розмови із співробітником офіційного дилера Ferrino в Україні я зупинився на MAKALU 2. Головні аргументи: дуже стійка конструкція та великий об’єм тамбурів.

Ось вона:

До речі, в процесі розмови дізнався цікавий факт: усі моделі палаток Ferrino перед початком серійного випуску тестуються (іншими словами, стоять) протягом року на території заводу і лише на основі цих тестів приймається рішення про випуск моделі на ринок, чи її доробку.

Нарешті, я дійшов до моменту істини – власне, купівлі. Зазвичай, я б не турбувався цим питанням і просто замовив її в офіційних представників, але, мабуть, я був би тоді нещирим українцем – адже із знижкою у одному із київських магазинів цю палатку можна придбати на сто гривень дешевше та ще й отримати потім за це приємний “бонус” у вигляді постійної 7%-ї знижки на весь асортимент товарів. А це вже при вартості хорошого спорядження далеко не копійки. І я чемно набираю номер телефону… Як виявилося – товар дефіцитний, а тому замовити вдалося лише після третього дзвінка і то я забрав останню з наявних в Україні.

Тож, залишилося дочекатися її приїзду в рідне місто Чернівці. А тест не забариться – найближчим часом вона побуває в 4-5-денному поході у Карпатах. Результати цього експрес-тестування сподіваюся опублікувати одразу по закінченню.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *